Verminderen van opvoedingsbelasting door aandachttraining bij ouders met een kind met een psychiatrische diagnose
Samenvatting
De ervaren stress bij ouders met een kind met een psychiatrische diagnose is vaak hoger dan bij de meeste andere ouders. Het doel van dit onderzoek is de ervaren opvoedingsbelasting bij de ouders van een kind met een psychiatrische diagnose te verminderen.
De achtweekse online training Mindfulness1 in Opvoeding (Methode Eline Snel) is mogelijk een effectieve methode om grip te krijgen op stressvolle momenten en de opvoedingsbelasting te verlagen. 29 ouders, voornamelijk moeders (90%), namen deel aan het onderzoek waarin zij willekeurig zijn toegewezen aan een experimentele groep (n = 15) of een controlegroep (ouderbegeleiding; n = 14). In het onderzoeksdesign was sprake van een voormeting, een nameting en een follow-upmeting na acht weken. Door de lage respons bij de follow-up (n = 9) is besloten de follow-upmetingen niet in de analyses mee te nemen.
De resultaten laten zien dat er bij ouders in de interventiegroep vergeleken met ouders in de controlegroep een medium effectafname is in opvoedingsbelasting (d = 0.5), dat er een sterk effect is van toename in mindful zijn (intrapersoonlijke processen) (d = 0.9) en er geen significant verschil wordt gemeten in de interpersoonlijke processen. Daarnaast zien we dat de opvoedingsbelasting een mediërend effect heeft op het verband tussen de verandering in mindfulness en de verandering van interpersoonlijke processen.
Geconcludeerd kan worden dat de online training Mindfulness in Opvoeding de opvoedingsbelasting bij ouders van kinderen met een psychiatrische diagnose kan verminderen en de ouders meer mindful maakt. Kortom: ouders ervaren na de training minder stress en meer rust. Vervolgonderzoek met een grotere groep ouders is nodig.
Kernwoorden: mindfulness, stress, Mindfulness in Opvoeding, opvoedingsbelasting, psychiatrische diagnose
Over de auteurs
Drs. Mirten H.K. Halverhout is orthopedagoog, klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut. E-mail: m.halverhout@ggzcentraal.nl.
BSc. Simon de Vries is onderzoeksassistent. E-mail: s.devries2@ggzcentraal.nl.
Dr. Yvette Roke is psychiater. E-mail: y.roke@ggzcentraal.nl.
Dr. Adriaan Hoogendoorn is senior researcher – statistician. E-mail: aw.hoogendoorn@amsterdamumc.nl.
Praktijklessen
- Voor de klinische praktijk lijkt het nodig meer aandacht te besteden aan de vaak hoge mate van stress die ouders ervaren.
- Mindfulness en bewust aanwezig zijn in de opvoeding brengt rust … en aandacht werkt!