Ga naar de inhoud

Samen sterk in hulpverlening bij comorbide ASS en genderidentiteitsproblematiek

Wetenschappelijke inzichten over hulpverlening binnen de jeugd-ggz en de werkwijze van professionals in de praktijk

 

Samenvatting

Dit onderzoek richt zich op de hulpverlening aan jeugdigen met comorbide autismespectrumstoornis (ASS) en genderidentiteitsproblematiek. Vanuit een literatuurstudie bleek een overzicht van behandelmethodes voor deze comorbide doelgroep te ontbreken, terwijl uit de praktijk juist het signaal kwam dat hier behoefte aan was.

In deze studie is onderzocht wat de wetenschappelijke inzichten zijn over hulpverlening aan jeugdigen met comorbide ASS en genderidentiteitsproblematiek en wat de werkwijze van de professionals uit de jeugd-ggz is binnen de hulpverlening bij deze doelgroep. Om deze twee onderzoeksvragen te beantwoorden is een literatuuronderzoek verricht op basis van zeven artikelen over hulpverlening bij deze comorbide doelgroep. Daaruit worden de volgende aspecten binnen hulpverlening geadviseerd: cliëntgerichte benadering, psycho-educatie, ouderbetrokkenheid, genderexploratie en een support group. Er is ook een interviewstudie verricht bij zes professionals uit de jeugd-ggz. De professionals blijken cliëntgericht te werken, psycho-educatie te bieden en ouders te betrekken. Daarentegen worden genderexploratie en een support group beperkt geboden. Vanuit dit onderzoek worden professionals aangemoedigd om meer samen te werken en kennis te bundelen. Dit kan bijdragen aan de hulpverlening aan deze jongeren.

Kernwoorden: ASS, genderidentiteit, genderproblematiek, comorbiditeit, hulpverlening

 

Over de auteurs

Msc. Marjolein Hester Mulder is orthopedagoog en werkt bij Molendrift, specialistische ggz voor jeugd en gezin, in Groningen. E-mail: m.mulder@molendrift.nl.
Dr. Anne-Marie Nicole Huyghen is senior onderzoeker en docent aan de faculteit gedrags- en maatschappijwetenschappen, basiseenheid orthopedagogiek, van de Rijksuniversiteit Groningen. E-mail: a.m.n.huyghen@rug.nl.

 

Praktijklessen

  1. Blijf bij jeugdigen met ASS en genderidentiteitsproblemen aandacht hebben voor de comorbiditeit, het bieden van psycho-educatie en het betrekken van ouders.
  2. Vergeet bij jeugdigen met ASS en genderidentiteitsproblemen niet het netwerk in te zetten en steun te realiseren.
  3. Deel kennis en ervaring over hulpverlening aan jeugdigen met ASS en genderidentiteitsproblemen met elkaar, denk aan laagdrempelige telefonische consulten en symposia.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us