Ga naar de inhoud

JeugdzorgPlus: voor welke jeugdigen werkt het?

Samenvatting

Binnen de maatschappij en het werkveld is er veel te doen rond JeugdzorgPlus (JZP), ook wel gesloten jeugdzorg genoemd. Omdat deze vorm van jeugdhulp zware middelen zoals vrijheidsbeperking mag toepassen, wordt de laatste tijd veel gekeken naar hoe effectief deze hulp is met betrekking tot gedragsproblematiek. Veel onderzoeken zijn echter tot dusver gebaseerd op kwalitatieve, anekdotische data.

In dit onderzoek maken wij gebruik van data uit de Lerende Databank Jeugd om te kijken naar de ontwikkeling van gedragsproblematiek zoals gemeten met de CBCL bij jeugdigen geplaatst in de JZP. Mixed model analyses laten zien dat, over het algemeen, de gedragsproblematiek (zowel internaliserende, externaliserende als totale gedragsproblematiek) afneemt bij plaatsing in de JZP.

Deze analyses laten geen verschillen zien tussen geslacht, leeftijd bij plaatsing of duur van de plaatsing. Verder leert het huidig onderzoek dat jeugdigen die de JZP binnenkomen op klinisch niveau van problematiek een (gunstige) verlaging van scores laten zien bij het verlaten van de JZP, terwijl jeugdigen die op normaal of subklinisch niveau binnenkomen soms een (ongunstige) stijging laten zien. Dit bevestigt de heersende gedachte dat JZP niet geschikt is voor elke jeugdige en matching aan de voordeur essentieel is voor passende zorg voor elke jeugdige. Er worden voorbeelden gegeven van initiatieven die zowel binnen als buiten de JZP deze zorg passender proberen te maken.

Kernwoorden: JeugdzorgPlus, gedragsproblemen, externaliserende problematiek, internaliserende problematiek, CBCL

 

Over de auteurs

Prof. dr. Maaike Cima is hoogleraar Forensische Orthopedagogiek aan het Behavioral Science Institute en de opleiding Pedagogische Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. E-mail: maaike.cima@ru.nl.
Maaike Oosterling MSc is PhD-student aan het Behavioral Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. E-mail: maaike.oosterling@ru.nl.
Drs. René Cardynaals is directeur-geneesheer bij Via Jeugd en kind- en jeugdpsychiater bij (en oprichter van) de stichting UnieKJP.
Dr. Franca Eurlings-Tonnaer is directeur Zorg bij Care+ en senior onderzoeker bij onderzoeksbureau Ventio CPSI. E-mail: f.eurlings@care-plus.nl.

 

Praktijklessen

  1. JeugdzorgPlus blijkt met name effectief voor jongeren met ernstige gedragsproblemen.
  2. Voor jongeren met subklinische of milde gedragsproblemen is JeugdzorgPlus minder geschikt, omdat het tot versterking van de problemen kan zorgen.
  3. Voor jongeren met subklinische of milde gedragsproblemen moeten alternatieve behandelmethoden worden onderzocht.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us