Samenvatting
Dit onderzoek richtte zich op de uitkomsten van oud-leerlingen van het Orthopedagogisch Centrum Nieuwe Vaart (OCNV), een lagere school voor kinderen met gedrags- en emotionele problemen1. Van de 126 leerlingen die tussen schooljaar 2011-2012 tot en met schooljaar 2021-2022 deze school voor buitengewoon onderwijs verlieten, kregen 69 leerlingen het advies om naar het reguliere onderwijs terug te stromen. Om de kwaliteit van leven van de onderzoeksgroep (n = 9) te bepalen, werd de Quality of Life in Youth Services Scale (QOLYSS) gebruikt.
Uit het onderzoek blijkt dat de uitkomsten van de oud-leerlingen gunstig zijn, in het bijzonder voor het domein ‘zelfbepaling’. De oud-leerlingen schuiven zelf de domeinen ‘relaties’ en ‘emotioneel welbevinden’ als belangrijkste naar voren. Buitengewoon lager onderwijs type 3 en intensieve dagbehandeling werden positief geëvalueerd, met in het oog springend de domeinen ‘betrokkenheid’ en ‘communicatiecultuur’ van het OCNV.
Het onderzoek toont de bruikbaarheid van de QOLYSS aan om de kwaliteit van leven van jongeren in kaart te brengen. De resultaten van de beperkte steekproef wijzen ook uit dat een combinatie van buitengewoon onderwijs en intensieve dagbehandeling voor sommige kinderen met gedrags- en emotionele stoornissen (GES) positieve effecten lijkt te hebben. Dit dient evenwel verder onderzocht te worden. Dit onderzoek kent een kleine steekproef en is hierdoor beperkt in wat geconcludeerd kan worden. Het heeft als doel grootschaliger vervolgonderzoek te stimuleren.
Kernwoorden: kwalitatief onderzoek, gedrags- en emotionele stoornissen, GES, behandeling, uitkomsten, kwaliteit van leven, perspectief kinderen, QOLYSS
Over de auteurs
Liselotte Stuyvaert, MSc, is gezinsbegeleider bij het Orthopedagogisch Centrum Nieuwe Vaart OLO Rotonde in Gent en afgestudeerd als klinisch orthopedagoog aan de UGent. E-mail: liselotte.stuyvaert@oc-nieuwevaart.be.
Dr. Franky D’Oosterlinck is directeur van het Orthopedagogisch Centrum Nieuwe Vaart OLO Rotonde in Gent en gastdocent aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent. E-mail: frank.doosterlinck@ugent.be.
Dr. Chris Swerts is lector orthopedagogie aan Hogeschool Gent en onderzoeker QUALITY//ResearchCollective. E-mail: chris.swerts@hogent.be.
Dr. Stijn Vandevelde is hoofddocent aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent. E-mail: stijn.vandevelde@ugent.be.
Praktijklessen
- Het blijkt mogelijk voor kinderen met GES om terug te keren naar het regulier onderwijs na een periode van buitengewoon onderwijs type 3 en intensieve dagbehandeling.
- De QOLYSS heeft zijn bruikbaarheid bewezen om de kwaliteit van leven van kinderen met GES in kaart te brengen.
- De stem van jongeren over hun kwaliteit van leven blijkt van grote meerwaarde.