Andrea Beaty, vert. Edward van de Vendel
Aaron Terhaar, Tekenaar
Nieuwezijds
2021
Dit kinderboek is geïnspireerd op een bestaand persoon, namelijk Aaron Douglas, een Afrikaans-Amerikaanse tekenaar-graficus. Het maakt deel uit van een reeks kinderboeken met personages die verschillende beroepen uitoefenen zoals architect of wetenschapper.
Het boek is gedrukt in een dyslexie-vriendelijk lettertype, gecombineerd met erg mooie tekeningen gemaakt met waterverf en inkt en neemt je mee in het verhaal van een jongetje met dyslexie.
De Britse illustrator van dit boek, David Roberts, kampte zelf met leerproblemen en ontdekte de kracht van beelden om verhalen te vertellen. De tekeningen in dit boek ondersteunen mee het inhoudelijke verhaal, maar ze doen veel meer dan dat. Het is een boekje met illustraties die diversiteit en inclusie binnen brengen. Het toont personages met een verschillende huidskleur, andere klasgenootjes die ook kampen met een leerprobleem of die een of andere beperking hebben en her en der vind je de regenboogkleuren.
Aaron Terhaar, het hoofdpersonage, houdt van verhalen en tekenen. Hij kan zich moeilijk uitdrukken via geschreven taal. Gelukkig heeft hij krijt, papier en potloden om zich te uiten. En uiteindelijk ook een kwast en een muur om een tuintje met bloemen te laten groeien, zomaar in de gang van zijn school.
Dit kleurrijke prentenboek is geschreven voor kinderen vanaf 5 jaar. Een leeftijd waarop dyslexie nog geen issue is, waarop dyslexie nog niet ‘ontdekt’ is bij kinderen. Maar dat maakt niet uit, het boek gaat over veel meer dan dyslexie. Het gaat over het ontdekken van je talenten en daar staat geen leeftijd op.
Kinderen met dyslexie zullen zich hier zeker in herkennen: in de worsteling, in het verlangen om goed te kunnen lezen en schrijven, in het verbergen van gevoelens, in de angst om voor de klas iets te moeten voorlezen, …
Het boek eindigt hoopvol (voor sommigen er misschien wat ‘over’) en voedt veerkracht. Iets wat kinderen met dyslexie en hun vaak wankelbare zelfvertrouwen wel kunnen smaken, denk ik.
Kortom, een boek voor jonge dyslectici, beelddenkers en alle andere kinderen. Een uitnodiging aan kinderen met dyslexie, hun ouders, leerkrachten en bredere omgeving om op zoek te gaan naar hun talenten en die te doen groeien.
Ann Van de Vel