Dit inclusief onderzoek ontrafelt de bouwstenen van academic ableism. Academic ableism verwijst naar het hoger onderwijs als een instituut dat op een krachtige manier lichamelijke en intellectuele bekwaamheid mandateert (Dolmage, 2017). Het thematisch analyseren van de studie-ervaringen van Ludo Schoeters, een persoon met een verstandelijke beperking, draagt bij aan het onderzoek naar de domeinen waar academic ableism zich manifesteert. In dit onderzoek identificeren we toegang en toegankelijkheid als de twee voornaamste domeinen. We erkennen de meerduidigheid van deze begrippen alsook de (on)mogelijkheden die valluiken, geheime doorgangen die iemand ergens anders brengen (Ahmed, 2019), bieden.
Kernwoorden: verstandelijke beperking, hoger onderwijs, academic ableism
Over de auteurs
Evelien De Maesschalck is coach en projectmedewerker bij Onze Nieuwe Toekomst. Als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Universiteit Gent werkte ze mee aan het Erasmus+ project ‘HiLives – Including and Connecting in Higher Education: networking opportunities for independent lives’. E-mail: evelien.demaesschalck@ont.be.
Ludo Schoeters is zelfadvocaat bij Onze Nieuwe Toekomst.
Geert Van Hove is emeritus hoogleraar ‘Disability Studies’ aan de Universiteit Gent. Hij doceert en doet onderzoek naar verhalen over inclusie/uitsluiting, gebruik van creatieve onderzoeksmethoden, werken met ouders en families van kinderen met een beperking en zelfadvocatenbewegingen. E-mail: geert.vanhove@ugent.be.
Elisabeth De Schauwer is werkzaam in het domein ‘Disability Studies’ aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich momenteel op intra-acties met verschil in (pedagogische) relaties. Ze werkt nauw samen met leerlingen, ouders en scholen in de praktijk van inclusief onderwijs. E-mail: elisabeth.deschauwer@ugent.be.
PRAKTIJKLESSEN
- Academic ableism geeft niet alleen het hoger onderwijs vorm als instituut: de invloed ervan werkt ook ver daarbuiten door.
- Het verkrijgen van toegang tot de academische wereld biedt geen garantie op toegankelijkheid.
- De mate waarin en de manier waarop iemand erin slaagt zich te conformeren aan de door het hoger onderwijs opgelegde toelatingsvoorwaarden, is voortdurend aan verandering onderhevig.
- Het herdenken van academische ruimtes creëert andere mogelijkheden op vlak van interactie en zijn.
- Mensen die volgens de in het hoger onderwijs geldende normen niet aan de nodige toelatingsvoorwaarden voldoen, moeten dringend worden erkend als leergierige burgers.