Ga naar de inhoud

Een model voor culturele sensitiviteit in de geestelijke gezondheidszorg

Verschillende studies hebben onderzocht hoe de toegang tot en kwaliteit van zorg voor mensen met een migratieachtergrond verbeterd kan worden. Hoewel er al meerdere kaders en instrumenten voor cultuursensitieve zorg ontwikkeld zijn, ontbreekt het nog steeds aan een eenduidig model met daarin alle benodigde componenten voor cultuursensitief werken in de geestelijke gezondheidszorg. In dit onderzoek is op basis van systematisch literatuuronderzoek een dergelijk model ontwikkeld. Uit zestien studies op het gebied van culturele sensitiviteit in de (geestelijke) gezondheidszorg werden alle aanbevelingen geselecteerd die door meer dan één studie werden genoemd. Dit resulteerde in een model bestaande uit drie niveaus: cliëntenzorg, personeelsbeleid en organisatiebeleid. Binnen dit model werden bovendien inhoudscriteria (de benodigde componenten van culturele sensitiviteit) en procesfactoren (acties die kunnen helpen bij het nastreven van culturele sensitiviteit) onderscheiden. De drie niveaus bestonden respectievelijk uit vier, twee en twee inhoudscriteria. Daarnaast werden er voor ieder niveau verschillende procesfactoren geïdentificeerd die zorginstellingen kunnen helpen om cultuursensitief te worden. Dit model is toepasbaar binnen instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en sociaal werk, die op zoek zijn naar manieren om tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van een cultureel diverse cliëntpopulatie.

Kernwoorden: culturele competentie, culturele sensitiviteit, geestelijke gezondheidszorg, zorginstellingen, immigranten, model

OVER DE AUTEURS

Tess Bombeeck, MSc, was ten tijde van deze studie als junior onderzoeker werkzaam bij Driestroom. Momenteel is ze werkzaam als junior onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. E-mail: t.bombeeck@uvt.nl.

Dr. Nienke Peters-Scheffer is als universitair docent verbonden aan Pedagogische Wetenschappen en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook is zij werkzaam bij Driestroom. E-mail: n.peters@pwo.ru.nl.

Dr. Els Rommes is als universitair docent verbonden aan Pedagogische Wetenschappen en Gender and Diversities Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen. E-mail: e.rommes@pwo.ru.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us