Ga naar de inhoud

Honden in het onderwijs: een innovatieve interventie

Dier-ondersteunde interventies die kinderen met extra ondersteuningsbehoeften kunnen helpen, zijn tamelijk onbekend. Daarom wordt in dit artikel eerst besproken wat Animal Assisted Interventions en in het bijzonder Animal Assisted Education zijn. Vanuit de literatuur wordt daarna de stand van zaken van nationaal en internationaal onderzoek naar dier-ondersteunde interventies in het onderwijs beschreven, waarna wordt ingegaan op de betekenis van dier-ondersteunde interventies in het onderwijs. In een dier-ondersteunde interventie vindt ervaringsgericht leren plaats vanuit wederkerigheid, lichamelijkheid, reflectie in het moment van de interactie, waardoor een waardevolle leerervaring voor de leerlingen (en leerkrachten) gecreëerd wordt. Dier-ondersteunde interventies met honden, zoals die in het Samenwerkingsverband Driegang worden vormgegeven, kunnen een succesvolle interventie zijn voor zowel leerlingen als leerkrachten, om als het ware ‘spelenderwijs’ gedrag en handelen op een positieve wijze te ontwikkelen en op elkaar af te stemmen.

Kernwoorden: dier-ondersteunde interventie, animal assisted intervention, animal assisted education, antrozoölogie, onderwijs

OVER DE AUTEURS

Riki Verhoeven, MSc, is onderzoeker/opleidingsmanager aan de Hogeschool Utrecht en promovendus aan de leerstoel Antrozoölogie aan de Open Universiteit in Heerlen. E-mail: riki.verhoeven@hu.nl.

Prof. dr. Marie-José Enders-Slegers is bijzonder hoogleraar Antrozoölogie aan de Open Universiteit in Heerlen. E-mail: Marie-Jose.Enders@ou.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us