Ga naar de inhoud

Met andere ogen: Denken en doen in praktijkgestuurd onderzoek

Jan Willem Veerman, Lex Hendriks, Hans van Huijgevoort, Anita Blonk & Thieu Dollevoet
Gompel&Svacina
ISBN 9789463711449
269 blz.

Dit is een boek voor professionals in organisaties van zorg en onderwijs die aan de slag willen gaan met praktijkgestuurd onderzoek. De auteurs lichten stap voor stap een interactief denk- en doekader toe als model voor het voeren van betrouwbaar en valide praktijkgestuurd onderzoek. Het model bestaat uit drie componenten: de onderzoekscyclus, de persoon van de onderzoeker en de context van het onderzoek. De onderzoekscyclus omvat de methodologische aspecten van het voeren van onderzoek. Deze bestaan uit een opeenvolgende serie van activiteiten die in drie fases worden opgedeeld: conceptualiseren, inrichten en uitvoeren van onderzoek. De persoon en context van het onderzoek vormen samen de zorg- en onderwijspraktijk die de onderzoekscyclus een basis geven. Om dit te kunnen doen moeten ze over een aantal benodigdheden beschikken die in het boek de 5 B’s van praktijkgestuurd onderzoek worden genoemd. Zowel de persoon als context moeten belang hebben bij het onderzoek, bereid en bekwaam zijn om het onderzoek uit te voeren, er beschikbaarvoor zijn en erop uit zijn om de onderzoeksresultaten te benutten.

In het eerste hoofdstuk van het boek worden de basis van het model en het daarin gehanteerde begrippenkader toegelicht. Elke fase van de onderzoekscyclus wordt dan verder uitgediept doorheen de volgende hoofdstukken, waarin telkens de persoon van de onderzoeker en de context van het onderzoek worden verweven. Het boek eindigt met een terugblik op het geheel en een aanmoediging om de kennis die het onderzoek heeft opgeleverd te implementeren in de praktijk.

Dit boek verdient een plaats in de boekenkast van elke praktijkgestuurde onderzoeker. Het biedt een heel degelijk overzicht van hoe een onderzoekscyclus er hoort uit te zien, met als meerwaarde dat het hier de specificiteit van praktijkgericht onderzoek voeren, namelijk de professional en de context van de organisatie waar het onderzoek plaatsvindt, onlosmakelijk mee verbindt. Het boek is heel logisch opgebouwd en volgt per hoofdstuk een goede en duidelijke structuur. Er zijn in het boek heel handige checklists opgenomen om onderzoekers te helpen hun onderzoeksproces te faciliteren en optimaliseren. Pluspunt is ook dat elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting van de belangrijkste informatie. De talrijke voorbeelden en illustraties die in het boek zijn opgenomen, brengen de theoretische uiteenzetting echt tot leven en zijn motiverend om een praktijkgestuurd onderzoek op te zetten.

Met andere ogen