Ga naar de inhoud

Kunnen ambulante interventies uithuisplaatsingen in de jeugdhulp voorkomen? – Evaluatie van de interventie Ambulante spoedhulp

Ambulante Spoedhulp (ASH) en Families First (FF) zijn beide ambulante interventies voor hulp aan gezinnen in crisis en met zorgen over de veiligheid van de betrokken jeugdigen, waarbij er vaak ook sprake is van een dreigende uithuisplaatsing. Eerder onderzoek uit 2013 naar de kwaliteit van de uitvoering en de uitkomsten van FF liet al zien dat deze interventie succesvol is bij het voorkomen van een uithuisplaatsing en dat bovendien het vaker toepassen van werkzaam geachte elementen hierbij van beslissend belang is. In dit artikel wordt nagegaan of dit voor ASH ook het geval is. Op basis van een analyse van gegevens over uitvoeringskwaliteit en de uitkomsten van ASH van 6261 gezinnen verzameld in de periode 2013 t.e.m. 2019 kon worden vastgesteld dat bij ASH gemiddeld aan 92% van de elf uitvoeringscriteria werd voldaan. Gemiddeld werd ook aan 86% van de drie uitkomstcriteria voldaan. Indien aan zes of meer uitvoeringscriteria werd voldaan, nam voor ieder volgend criterium dat werd behaald de kans op het bereiken van een positieve uitkomst significant toe. Deze uitkomst was gedefinieerd als het bereiken van minimaal twee van de drie uitkomstcriteria (crisis opgeheven, veiligheid gewaarborgd, basisroutines hersteld). De uitvoeringscriteria ‘zicht op de veiligheid in het gezin’ en ‘het evalueren van tussentijdse doelen’ bleken de grootste invloed te hebben op het behalen van een positieve uitkomst. Bij het behalen van deze uitkomst was ook de kans op een advies voor uithuisplaatsing meer dan drie keer kleiner dan zonder deze uitkomst. ASH en FF lijken goede interventies voor het voorkomen van een uithuisplaatsing. Dit is niet alleen gunstig voor de betrokken jeugdigen en hun gezinnen, maar ook voor gemeenten, die hiermee een goedkoper alternatief hebben voor hulp aan gezinnen in crisis. Het is aan te bevelen om FF en ASH verder te integreren en na te gaan welke werkzame elementen van beide interventies het beste voor welke gezinnen ingezet kunnen worden.

Kernwoorden: Ambulante spoedhulp, jeugdhulp, uithuisplaatsing, behandelingsgetrouwheid, doelbereiking

OVER DE AUTEURS

Dr. Ronald De Meyer is senior onderzoeker bij Praktikon. Zijn onderzoeksgebied is evaluatie van jeugdzorginterventies. E-mail: r.demeyer@praktikon.nl.

Marsha H.L. Philipsen, Msc is onderzoeker bij Praktikon. Haar onderzoeksgebied is praktijkgericht onderzoek in jeugdzorg en implementatie van datagestuurd werken. E-mail: m.philipsen@praktikon.nl.

Drs. Harm Damen is programmaleider Onderzoek en Innovatie bij Pactum en senior onderzoeker bij Praktikon. Zijn werk concentreert zich rond het thema Organisatie en Implementatie van Jeugdzorg. E-mail: h.damen@pactum.org.

Prof. dr. J.W. (Jan Willem) Veerman is emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voormalig directeur van Praktikon. E-mail: jw.veerman@pwo.ru.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us